Orhidejas dzīvos gadu desmitiem, ja tās pareizi pārstādīs

Orhidejas ir kaprīzi augi, bet patiesi skaisti. Neskatoties uz visām kopšanas grūtībām, daudzi izvēlas turēt šos ziedus uz savu mājokļu palodzēm. Šodien pastāstīsim, kā pavairot orhideju neparastā veidā.

Kā pārstādīt orhideju

Tropiskā skaistule ir ļoti dzīvotspējīga, pateicoties attīstītajai sakņu sistēmai. Bet to nevajadzētu pārstādīt ziemā. Labāk pagaidīt līdz bagātīgās ziedēšanas fāzes beigām un sākt pārstādīšanu pavasarī. Orhideju nepieciešams pārstādīt 29 grādos pēc Celsija, ar gaisa mitrumu ne augstāku par 70%.

Jūs varat pavairot orhidejas, kas ir 2 gadus vecas. Ja augs ir veselīgs, spēcīgs un to nav apēduši kaitēkļi, pilnīgi iespējams mēģināt to pavairot. Rūpīgi apskatiet augu, kuru gatavojaties pavairot. Orhidejā nedrīkst būt gļotas, kukaiņi, un lapām jābūt zaļām. Jūs varat iztikt bez zieda.

Ir vairāki veidi, kā pavairot orhideju. Veģetatīvā metode ir piemērota orhidejām, kas izaugušas no sava poda. Tad jūs varat izņemt ziedu no poda un nogriezt saknes tā, lai uz katra gabala paliktu apmēram 3 sīpoli. Lai stādi labi iesakņotos, tie griezuma vietā jāiemērc ogļu pulverī un jāievieto zemē. Pirmās 3 dienas jums ir nepieciešams tikai apsmidzināt lapas, bet nevajag laistīt stādus.

Pavairošana ar sakņu spraudeņiem nav piemērota visu veidu orhidejām. Tāpēc  var izmantot auga sānu dzinumus, kurus sagriež vairākās daļās. Pēc tam tos ievieto mitrā augsnē un izveido siltumnīcas apstākļus ar vāku vai plastmasas maisiņu. Dienu vēlāk dzinumus dzirdina ar ūdeni. Jūs varat pārstādīt jaunos dzinumus, kad tie sasniedz 4 cm garumu.

Neparasti orhidejas pārstādīšanas veidi

Kartupeļi

Orhidejai var noplēst lapu un pārstādīt to izgrebtā kartupelī. Sakņu kultūra satur cieti un mitrumu, kas veicina sakņu veidošanos. Un, ja kartupeļi ir pārklāti ar sūnām no visām pusēm, tad zieds iesakņojas divu nedēļu laikā. Kartupeļos veiksmīgi iesakņojas dažādi augi.

Banāns

Ideāla barotne stādiem un sakņu veidošanai. Banānus bieži izmanto kā mēslojumu mājas augiem, tāpēc orhideju spraudeņus var droši iespraust banāna mīkstumā un pārklāt ar sūnām uz 14–20 dienām. Tad jums būs jāpārstāda orhideja augsnē.

Vasks

Nogriezto orhidejas gabalu var apstrādāt ar izkausētu vasku. Labāk izmantot bišu vasku. Pēc tam kātiņš jāievieto nelielā traukā ar sūnām un viss jāpārklāj ar pārtikas plēvi, ik pa laikam augu apsmidzinot.

Orhideju pārstādīšanas un pavairošanas process ir meditatīva darbība, kas prasa pilnīgu apņemšanos un uzmanību. Kad redzi, ka no kātiņa parādās jaunas saknes, saproti, ka viss nav velti. Kā redzat, jūs varat pavairot orhideju dažādos veidos, un dažreiz jūs varat būt radoši. Kā jūs pavairojat orhidejas?

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment